İSTİHDAM VE EKONOMİK BÜYÜME İÇİN, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI GÖZ ARDI EDİLEMEZ
CHP’li Meriç vermiş olduğu meclis araştırma önergesinde, “Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için inşaat sektörü, işsizliğin azaltılması ve ekonomik büyümenin sağlanmasında kilit sektörlerden birini oluşturmaktadır. Hem vasıflı hem de vasıfsız işgücünün istihdam imkânı bulması inşaat sektörünü işsizlikle mücadelede ön plana çıkarırken, yaklaşık 250 alt sektörden mal ve hizmet talep etmesi de ülkenin ekonomik büyümesindeki rolünün önemine işaret etmektedir. Dolayısıyla ekonomik büyümeyi sürdürmek isteyen ve işsizlikle mücadelede başarı sağlamayı hedefleyen bir ülke için, inşaat sektörünün sorunlarının göz ardı edilmemesi ve hızlıca çözüme kavuşturulması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
SORUNLARIN EN BÜYÜĞÜ YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKALARI VE PLANSIZLIK
Meriç, sektörün en büyük sorunlarını önergesinde şu ifadelerle açıkladı: “21 yıllık AKP hükümetleri, ilk 3 döneminde adeta yıldızlaştırdığı inşaat sektörünü, özellikle son yıllarda ısrarla uyguladığı yanlış ekonomi politikaları ve plansızlık nedeniyle ciddi sorunlarla boğuşur hale getirmiştir. Döviz artışının önlenememesi nedeniyle inşaat girdi maliyetlerinin sürekli artış göstermesi, finansmana ve krediye ulaşmanın imkânsız hale getirilmesi inşaat sektörünün en önemli sorunlarının başında gelmektedir.”
KALİFİYE YETİŞMİŞ ARA GÜCÜ ELEMAN SIKINTISI SEKTÖRÜ ÇIKMAZA SOKMUŞTUR
Meriç, önergesinde sektörü çıkmaza sokan sorunlara da değinirken “AKP iktidarları tarafından planlama olmadan mühendislik ve mimarlık fakülteleri açılmasıyla işsiz mimar ve mühendis orduları yaratılmıştır. Diğer taraftan da mesleki ve teknik eğitime önem verilmemesiyle, inşaat sektörü çalıştıracak kalıpçı, demirci, boyacı, sıvacı, tesisatçı, iş makineleri operatörü gibi kalifiye yetişmiş ara gücü eleman bulma sıkıntısıyla karşı karşıya gelmiştir. Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısına giren az sayıdaki kalifiye sektör elemanı ise yurt dışına gitmeyi tercih etmiş, böylelikle inşaat sektörü ara gücü eleman konusunda iyice çıkmaza girmiştir. Bahsedilen tüm bu sorunlar yüzünden inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir. İnşaat sektörünün 5 yıldır üst üste daralma yaşaması, inşaat sektöründeki artan iflaslar, kapanan firmalar, istihdam kayıpları iktidar tarafından sektörün sorunlarının göz ardı edilmesinin yansımalarıdır.” ifadelerine yer verdi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN İÇİNDE BULUNDUĞU ÇIKMAZIN AŞILMASI İÇİN ÇOK ACİL EYLEM PLANINA İHTİYAÇ VARDIR
CHP’li Meriç inşaat sektöründe aşılanmayan sorunların ülkede yaşanan barınma krizini derinden etkilediğini belirtirken, bu konuya önergesinde “İnşaat sektörünün göz ardı edilen ve çözüm üretilmeyen sorunlarının olumsuz yansımaları sadece istihdam ve ekonomik büyümede değil barınmada da karşımıza çıkmaktadır. Bugün vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı barınma krizi de, inşaat sektörünün sorunlarına kalıcı çözümler üretilmemesi nedeniyle konut arzındaki daralmadan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla inşaat sektörünün içinde bulunduğu çıkmazın aşılması için çok acil eylem planına ihtiyaç vardır.” ifadeleriyle yer verdi.
Bir Yorum Bırakın