Uluslararası Yatırım Ve İş Konfederasyonu (ULUSKON), Litvanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi adına sanayi kenti Gaziantep’te önemli bir buluşmaya imza attı. Litvanya İş Delegasyonu ve ULUSKON'un ortaklaşa gerçekleştirdiği İş Misyonu çerçevesinde “İhracat Kalkınmanın Temelidir” konulu buluşma oldukça verimli geçti.
KATILIM YÜKSEK OLDU
Gaziantep Tenis Kulübü’nde gerçekleştirilen yaptığı İş Misyonu çerçevesinde “İhracat Kalkınmanın Temelidir” konulu toplantıya Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E Ričardas Degutis, ULUSKON Başkanı Nezaket Emine Atasoy, , Irena JOKSIENE ( Kozmetik ) , Deimante VILCINSKAITE ( Oda ), Kristina L. ALEKNIENE ( Muhasebe ), Zivile RAMOSKIENE ( Plastik paketleme ), Deimante SPIRIKAVICIUTE (Perlit üretim), Gabija SPIRIKAVICIUTE, Giedrius LUBAS ( Lojistik ), Neringa BIELIAUSKIENE (Yapı ve İnşaat), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ve Gaziantep'ten çok sayıda iş insanı katıldı.. Toplantının açılış konuşmasını yapan, Uluslararası Yatırım Ve İş Konfederasyonu (ULUSKON) Başkanı Nezaket Emine Atasoy, buluşmanın amacını ve Litvanya ile Türkiye arasındaki ihracat rakamlarına dikkat çekti.
"EN BÜYÜK İHTİYACIMIZ FİNANSAL İSTİKRAR"
İş dünyasının, sanayicinin ve üretim hayatının en büyük ihtiyacının finansal istikrar olduğunu ifade eden, Uluslararası Yatırım Ve İş Konfederasyonu Başkanı Nezaket Emine Atasoy; "Biliyoruz ki; Litvanya'dan ülkemize 2002-2023 yılları arasında yapılan doğrudan yatırımların toplamı 28 milyon dolardır. Aynı dönemde, ülkemizin Litvanya'ya yaptığı doğrudan yatırımların toplamı ise 7 milyon Dolardır. Litvanya'da yaklaşık 1700 vatandaşımız yaşamaktadır. Türkiye-Litvanya "Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi" (ETOK) birinci toplantısı 31 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.2023 yılında ülkemizi ziyaret eden Litvanyalı turistlerin sayısı yaklaşık 278 bin olmuştur. Erasmus+ öğrenci değişim programı çerçevesinde, 2014-2023 döneminde 4.738 Türk öğrenci Litvanya'ya gitmiş, 1.464 Litvanyalı öğrenci ülkemize gelmiştir.Bahse konu olan bu rakamlar; Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, dış işleri bakanlığımızın, her iki ülkenin geleceğine olan inancının bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. Bu inancın ve azmin azalmadan devam edebilmesi için iş dünyamızın, sanayicimizin, üretim hayatımızın en büyük ihtiyacı; finansal istikrardır. Bu bağlamda, ULUSKON olarak, her fırsatta dile getirdiğimiz sürdürülebilir ve nitelikli büyüme için gerekli olan finansal istikrarın tesisi doğrultusunda ekonomi yönetimi tarafından atılan adımları her ülke adına önemli buluyoruz.Bu nedenle burada bulunan Heyet ile Litvanya' da 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz destek verdiğimiz, üzerinde özenli bir çalışma yapılarak bugünlere gelen bu buluşmayı çok önemsiyoruz"dedi.
"LİTVANYA TÜRKİYE ARASINDA 33 MİLYONLUK BİR TİCARİ YATIRIM BULUNUYOR"
33 milyon kadar bir yatırımla aslında Litvanya Türkiye arasındaki ticaretten bahsettiklerini belirten Büyükelçi Ricardas DEGUTIS; "Daha önce İstanbul ve İzmir gibi bölgelerde bulunduktan sonra Gaziantep'teki imkan ve olanaklardan faydalanmak istiyoruz. Litvanya İş adamları ile değil iş kadınlarıyla buradayız. Bu Litvanya Türkiye arasındaki iş olanaklarıyla ilgili çok önemli bir toplantı. Litvanya Türkiye arasındaki dış ticaret yatırımlarıyla ilgili 19 milyarlık bir ciroya sahibiz. Litvanya iş misyonuna baktığımızda bunun hem ihracat hemde ithalat olduğunu ve bir yandan da bu hizmetlerin sağlanmasını görüyorsunuz. 33 milyon kadar bir yatırımla aslında Litvanya Türkiye arasındaki ticaretten bahsedebiliriz. Bu yıl Litvanya'nın aslında Birleşmiş Milletler pazarında 20. yılını kutluyoruz. İş delegasyonu olarak lojistik anlamında baktığımızda depolardan ve diğer yatırım araçlarından bahsedebiliriz. Plastik ürünleri yurt dışına çıkarmak istediğimizde bunda muhasebe, dış ticaret ve paketlemenin ne kadar önemli olduğunu söyeleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
"KADINA OLAN GÜVEN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ise toplantıda şu ifadelere yer verdi; "Gaziantep'teki işler ve diyaloglarla ilgili yapabileceğimiz bir şey varsa Litvanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerle ilgili yardımcı olmak isterim. Bu konunun çok daha önemli olan tarafı kadınların ağırlıkta olması bu bizim için artı bir pozisyondur. Çünkü bundan sonraki süreçte biz özellikle Gaziantep'te kadına olan yatırım ve güven bizim için çok önemlidir".
Bir Yorum Bırakın