Ahmet Hillez yazdı... GAZZE VE İHRACAT RAKAMLARI

Ahmet Hillez'in köşe yazısı...
Editör
Demo Admin
Yayın
16 Şubat 2024 12:01
Güncelleme
16 Şubat 2024 15:27


İsrail’in Gazze’deki masumlara yönelik  128 gündür sürdürdüğü saldırılarda Gazze'de can kaybı 28 bin 176'ya çıktı. İsrail ile olan ticari ilişkilerimiz düşüş gösterse de kısmen devam ediyor. Bazı firmalar yeni Pazar arayışına girerken, bazı firmalar ihracata devam etti.

İsrail’e tepki için Kale’ye bayrak asılan, Starbucks'ın yağmalandığı Gaziantep'te 2023 yılının ilk 10 ayında İsrail'e yapılan ihracat rakamı 178. 535, 80 olarak açıklandı. Bu rakam ile Gaziantep, İsrail'e yapılan ihracatta Türkiye'de dördüncü sırada yer aldı. İhracat rakamları sosyal medyada tepkiye neden oldu. Listede İstanbul, Denizli ve İzmir ilk 3’te yer almışlardı. 

Bu konu sosyal medyada yankı uyandırınca Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den İsrail’e ihracatın düşüş gösterdiğine dair bir açıklama yaptı. Açıklamada yer verilen bilgiye göre, 7 Ekim- 31 Aralık 2022 dönemimde, Türkiye'nin İsrail ile toplam ticareti 2 milyar 320 milyon dolar olurken, bu rakam 2023'ün aynı döneminde yüzde 45 azalarak 1 milyar 280 milyon dolar olarak kaydedildi.

Öncelikle şunun altını özellikle çizmeliyiz. İki ülke arasında yaşanan savaşlarda 3. Ülkelerin birden tüm ticari ilişkilerini durdurması elbette mümkün olmadığı gibi akılcıda değil. 

Ancak, İsrail’in Gazze’ye saldırısını ayrı değerlendirmek gerekir. Çünkü, burada bir savaştan öte katliam söz konusu.  Hal böyle olunca iş dünyasından daha etkin bir tavrı bekliyor kamuoyu. Birçok firma alternatif Pazar arayışında bazı firmalar ise farklı pazarlara açıldı bile. 

Diğer yandan tüm her şey gibi Gazze’de yaşanan katliamı da unuttuk. Düşünün 28 bin masum insan öldürüldü. İlk günkü tepkilerimiz, protestolarımız yerini bir kabullenişe bıraktı. 

Demem o ki;

Haksızlık ve zulüm karşısındaki tepkimizi daha samimi göstermeliyiz. Bir yandan masum insanların öldürülmesine tepki verirken diğer yandan zulmü yapan ülke ile ticari ilişkileri sürdürmek bana samimi gelmedi. 

Bakın;

Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen ilk ülke oldu. En az 8 ülke de İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdı. Tabii, İsrail'in en büyük süpermarket zincirlerinin, Türkiye'den yapılan ithalatı durdurmasını da unutmamız gerekiyor.

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

BOZGEYİK'TEN HACİZ AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanlığı'ndan ceza yağdı

Gaziantep sınırındaki ‘Kırk Haremiler'e kim dur diyecek!

Gaziantep Büyükşehir'de şok ayrılık

İçişleri Bakanı Yerlikaya geliyor

GAZİANTEP’E YÜKSEK HIZLI TREN MÜJDESİ!

Mücahitler Mahallesi Sorunları

Gaziantep'e Gaziantepspor müjdesi! Ne zaman sahalara dönüyor?

SPOR DOSTU ÇEKER, ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRDİ

İnşaat sektörü şokta...Gaziantep’te Beton Ve Çimentoya Zam Geldi

Altın fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları

AYDIN AKYÜREK YAZDI... ADAYLIK SÜRECİNİ NASIL OKUDUM?

DOLAR VE EURO NE KADAR OLDU?

Volkan Grup filosunu güçlendirdi

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut Medical Point Gaziantep'te

Nöbetçi Eczaneler

23 Eylül 2024 Pazartesi Günü Nöbetçi Eczaneler