Depremin 1. yıldönümü dolayısıyla bölge ziyaretleri yapan Karaca, verdiği yazılı soru önergesinde, depremlerin can kaybı yaralama ve ağır yıkımla birlikte deprem bölgesinde çalışan işçileri de her bakımdan mağdur ettiğini belirtti. İş ve çalışma yaşamını düzenlemek üzere Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin de işçilerin mağduriyetini gidermediğini; çünkü patronların çıkarları için hazırlandığını kaydetti.
Kararname ile pandemi döneminde olduğu gibi kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulduğunu ve ücretsiz izin uygulamasının getirtildiğini belirten Karaca “İstihdamın korunması gerekçesiyle işten çıkarmanın yasaklandığı iddia edilse dahi İş Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının ikinci bendinde yer alan ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri’ sebepler, işin sona ermesi, belirli süreli sözleşmedeki sürenin sona ermesi, işyerinin kapanması bu istisnanın dışında tutulmuştur. Ayrıca istifa ileri sürülerek işten çıkarma yöntemi de yaygın olarak kullanılmıştır. Deprem sonrasında evi yıkılan, ağır veya orta hasarlı olan, barınma imkanı kalmadığı için geçici süreyle de olsa başka yerlere giden işçiler için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır; işçiler işinden, ekmeğinden olmuştur. İşçiler lehine başkaca bir düzenlemeye de gidilmemiştir.” ifadelerine yer verdi.
EMEP’li Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:
1. Deprem bölgesinde OHAL uygulandığı süre içerisinde kaç işyeri kısa çalışma ödeneği için başvuru yapmış ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanması uygun görülmüştür?
2. Kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul edilen işyerlerinde çalışmakta olan kaç işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır?
3. Ücretsiz izin desteğinden yararlanabilen işçi sayısı ne kadardır?
4. Deprem sonrası ilan edilen OHAL döneminde, OHAL ilan edilen 11 ilde işten çıkartılan işçilerden kaçı 3 (İstifa), 5 (Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi), 17 (İşyerinin kapanması), 18 (İşin sona ermesi) ve İş Kanunu’nun 25/II’inci maddesinde düzenlenen hallere ilişkin olmak üzere 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 kodları kullanılarak işten çıkarılmıştır?
Bir Yorum Bırakın