Deniz Şaşmaz yazdı... BİLGİ ZEHİRLENMESİ

Deniz Şaşmaz'ın köşe yazısı...
Editör
Demo Admin
Yayın
17 Ocak 2024 18:12
Güncelleme
17 Ocak 2024 18:12


Günümüzde yeni medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte gazeteciler, dijital haber sitelerinde haber yazmaya başladı. Sosyal medyadaki bireysel kullanıcıların da paylaşımlarıyla karşımıza dezenformasyon denen yeni bir sorun çıktı.  Doğal olarak aynı konuda farklı ve tam anlamıyla doğrulanmamış bilgiler toplumda bilgi zehirlenmesi diğer adıyla bilgi kirliliği oluşturmaya başladı. 

 

Sosyal medya uzmanları, gazeteci olmadıklarından, kulaktan dolma haberleri sosyal medyalarda paylaşmaktadır. Sosyal medyada yazılan haberler, yanlış ve yalan haberleri ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde sosyal medya kullanıcıların çok olmasından dolayı, insanlar kulaktan dolma haberleri okumaktadırlar.

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Köksan fabrikasında hayatını kaybeden işçinin neden hayatını kaybettiğiyle ilgili fabrika tarafından bilgi vermemesinden dolayı sosyal medyada yanlış bilgilerle olayın anlatılmadı buna bir örnektir. Söz konusu iş yeri yetkilileri açıklama yapmayınca sosyal medyadaki iddialar doğruluk kazanmaya başlıyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Gazeteciler, geleneksel gazeteciliği benimsedikleri için sosyal medyaları kullanmaktan çekinmektedir. Daha çok dijital haber sitelerinde yazdıkları için sosyal medyada haber yayınlamıyorlar. Bu da insanları sosyal medyada yayınlanan yanlış haberlere yönlendirmektedir.

Bu sorunların çözülebilmesi için gazetecilerin medya okur yazarlık eğitimi alması gerekmektedir. Böylece sosyal medyada kulaktan dolma yalan, yanlış haberleri değil. Doğruluğundan emin olunduğu, gerçek haberler okunmuş olur.

Diğer yandan artık kurum ve kuruluşlarında sosyal medya uzmanlarını bünyelerinde istihdam etmeleri zaruri ihtiyaç olmuştur. Dezenformasyonun önüne geçebilmek için, ilgili kurum ve kuruluşlarının toplumu hızlı bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor.

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

CHP'de Şehitkamil'de meclis listesi belli oldu

BAŞKAN AYTAÇ YOLSUZLUK OLAYINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Gaziantep'te bu hafta hava durumu nasıl olacak?

GTO HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Şampiyon Galatasaray! Gol kralı Icardi Konya'da şov yaptı

GAZİANTEP’E YÜKSEK HIZLI TREN MÜJDESİ!

İnşaat sektörü şokta...Gaziantep’te Beton Ve Çimentoya Zam Geldi

Mücahitler Mahallesi Sorunları

Gaziantep'e Gaziantepspor müjdesi! Ne zaman sahalara dönüyor?

KENAN UYGUR'UN ACI GÜNÜ

Altın fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları

AYDIN AKYÜREK YAZDI... ADAYLIK SÜRECİNİ NASIL OKUDUM?

DOLAR VE EURO NE KADAR OLDU?

Volkan Grup filosunu güçlendirdi

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut Medical Point Gaziantep'te

Nöbetçi Eczaneler

22 Eylül 2024 Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler